1.Var tidigt ute

Det lönar sig att vara tidigt ute med beställningen av hyrbil, minst 5 dagar i förväg. Då ni oftast får ett bättre pris än om ni skullle beställa den samma dag som ni behöver den. Tidspunktet för beställningen  av hyrbil är avgörande, då många biluthyrningsfirmor arbetar med rörliga hyrbilspriser. Detta innebär att priserna varierar från dag till dag. Dessutom är valet av hyrbilar bättre i ett tidigt skede, och detta innebär möjligheten att välja en av de mer prisvärda hyrbilarna.

2. Förboka hyrbilen på internet

Hyrbilsaktörerna ger oftast bra rabatt till kunder som beställer hyrbil på internet i god tid före avhämtningsdatumet. Hertz biluthyrning ger t.ex. 5% rabatt till alla medlemmar som beställer online.
Det kan också vara smart att jämföra priser på hyrbil från flera beställningsidor på internet.

3. Beställ ett gratis medlemskort från kända biluthyrningsfirmor

Några medlemskort ger dig bra rabatt vid biluthyrning. Sixt ger de största rabatterna i detta sammanhang, och hyr ni bil ofta hos dem (dvs. Mer än 3 gånger per år), så kan ni få upp till 25% rabatt som medlem. Avis, Hertz och Europcar har också förmånliga rabatter för sina medlemmar.
Ett medlemskort ger er även andra fördelar och rättigheter – inklusive snabb behandling vid hämtning av hyrbilen. I och eftersom biluthyrningsfirman har alla upplysningar om er redan, så slipper ni fylla i alla formulär vid bokning. Ni kan också få bättre service, och biluthyrningsaktörern kommer att använda en seperat disk för sina medlemmar.

4. Säg “Ja tack” till nyhetsbrev från biluthyrningsaktörerna

Genom att acceptera nyhetsbrev på e-post från olika uthyrningsföretag, så kommer ni alltid vara uppdaterade på de bästa och nyaste erbjudandena.

5. Var flexibel med avseende på upphämtningsplats, upphämtningstid tid och bil

Ska ni te.x. till Milano på semester och behöver hyrbil, så kan det vara smart att kolla priserna på hyrbil i  Milanos centum istället för flygplatsen. Prisskillnaden kan vara stor, och flygplatspriserna är oftast högre.Det är pågrund av att ett flygplatstillägg som blir lagt på hyrbilspriset.
Sänker ni kraven på biltyp och modell när ni väljer bil, så kan ni även där spara in mycket pengar.
Det är oftast billgare att hämta bilen på en torsdag, trots att ni kanske inte behöver den först på fredag. Priserna är oftast högre en fredag då helgpriserna oftast är dyrare.

6. Undvik att betala extra avgifter och tilläggsavgifter på bilen

Om ni hyr bil ofta, så kan det löna sig att ta med sin egen GPS istället för att låna hyrbilsföretagets. GPS räknas som extra utrustning till hyrbilen, och ni får betala en tilläggsavgift för detta.Ett alternativ kan vara att ladda ner en GPS till telefonen istället för att betala extra till hyrbilsföretaget.
När det gäller extra bilförsäkringar så brukar din personliga bilförsäkring och ett kreditkort räcka. Då slipper ni dras med ytterligare dyra utgifter för försäkringar. Kom också ihåg att se efter ifall bilen har en obegränsad körsträcka, ni som ska åka på längre turer. Ni kan få betala extra om ni överskrider körlängden.

7. Lämna er hyrbil på samma ställe ni hämtade den på

Ni somlämna er hyrbil i en annan stad – eller i en annan ort – än där ni hämtade den, kan bli skyldiga att betala extra avgifter till hyrbilsföretaget(vissa företag). Avgiften för detta är i regel rätt hög, och ligger på runt 3000 – 5000 kronor.

8. Lämna bilen i tid

Ni blir skyldiga att betala en straffavgift om ni lämnar bilen för sent. Det smartaste är att kontakta biluthyrningsföretaget i förväg och ge dem ett besked om detta, så fort ni märker att ni inte kommer att kunna lämna bilen i tid. Ni kommer oftast undan med lägre avgifter då, än om ni inte meddelar dem i förväg.

9. Undvik parkeringsböter och fortkörningsböter

Biluthyrningsföretagen tar oftast ut högre avgifter utöver fortkörning eller parkeringsbötern, så var extra försiktig i detta avseende i hyresavtalet.
Många hyrbilar är inte utrustade med AutoPASS chip till vägtullar. Så det är viktigt att man kör i manuell fil vid tullstationer, och betalar för varje passering.

10. Skaffa dig ett kreditkort som ger rabatt vid hyrning av bil

Flera kreditkort på marknaden ger dig rabatter vid hyrning av bil. Vissa ger enbart rabatt på hyrbilar i Sverige, andra ger rabatt på hyrbilar i hela världen.

11. Veckohyra

I normala fall så är det billigare att hyra en bil i en vecka istället för 5 dagar (ibland även 4 dagar). Kolla därför priset på veckohyra om ni är osäkra på antalet dagar ni önskar att hyra. Normalt sätt så sänks dagspriset ju längre ni hyr bilen.