Goda råd för att undvika hyrbilsfällorna

Ska man hyra bil i Norge eller utomlands, så kan det var smart att följa dessa tips/råd om hur man undviker de vanligaste fällorna:

Läs standardavtalet för hyrbilen grundligt

Det är viktigt att noggrant läsa igenom standardavtalet från biluthyrningsföretaget. Försäkra er om att ni även förstår innehållet i avtalet . Då slipper ni obehagliga överraskningar i efterhand.
När ni letar på internet efter det bästa erbjudandet, så kom ihåg att de priserna som uppges oftast endast innehåller det som kallas “baspaket”. Dår är det viktigt att ta reda på vad som är inkluderat, och vad som inte är inkluderat i hyrbilspriset. Kom ihåg att t.ex. kolla reglerna för bränsle, och om du ska åka in i ett annat land med hyrbilen så måste du meddela hyrbilsföretaget innan avresan.
Enligt Forbruker Europa är det mest klagomål och tvister med biluthyrningsföretag i Italien. Även Tyskland och Spanien är väl representerade. Ska ni på semester med hyrbil i en av de här länderna så bör ni läsa igenom hyrbilsavtalet noggrant. Klagomålen kommer oftast efter hyrningsperioden, och först och främst om skador på bilen.

Tänk igenom beslutet noga innan ni accepterar ytterligare försäkringar

När ni hyr en bil, medkommer en ansvarsförsäkring, skrov och stöldförsäkring ingår också oftast i priset. Självrisken vid eventuellt skada på bilen kan bli mycket dyr. Den varierar från land till land men vanligtvis så ligger beloppet på 6000 och 12000 kronor. Självrisken skiljer sig även från företag till företag i dessa länder.

När ni hämtar bilen, så erbjuds ni att köpa en tilläggsförsäkring som reducerar självrisken vid en eventuell bilskada. Var skeptisk mot att tacka ja till detta, då priset på tilläggsförsäkringen oftast är rätt högt.
Ignorera alla reklamtrick när ni ska hämta upp er bil. Säljaren får oftast provision, och försöker att sälja så mycket som möjligt. Förutom frågor om avdragsgill försäkring så erbjuds t.ex. bagage och olycksfallförsäkring. Kolla först din privata bilförsäkring och se vad den täcker.

Tackar ni nej till självriskförsäkringen, så kommer ni behöva att betala en deposition. Den mest vanliga prosseduren är att använda ett kreditkort för detta. Det är även praktiskt för er som ska på semester, då depositionen inte blir “fryst” på ert vanliga betalkort under hyrbilsperioden.

Depositionen ska täcka utgifter för hyrbilsföretaget ifall ni skulle få skador på bilen. Andra kostnader kan bli dragna efter hyrbilsperioden, till exempel om ni glömt att tanka fulltank innan ni lämnade in bilen.
Kolla ert kreditkort några dagar efter ni har lämnat in bilen. Då kan ni snabbt se ifall biluthyrningsföretaget har debiterat er på något belopp från depositionen.

Tänk noga innan du ingår ett avtal om att hyra biltillbehör

Barnstolar, GPS, snökedjor, skidställ och portabel DVD spelare är några exempel på extra utrustning man kan hyra från biluthyrningsföretaget. Detta ingår inte i grundpriset och hyrpriset på dessa är högt.
Hos de flesta biluthyrningsföretagen i Norge så kostar det 300 kr, att hyra en barnstol. Har man två barn så kostar det 600 kr, (Pris hämtat från Avis biluthyrning, Januari 2013).
Utomlands så kan priset vara ännu högre. Så det lönar sig att ta med sina egna saker istället för att hyra dem.

Om det är fler som reser tillsammans, så välj chaufför med omsorg

Om det är fler vuxna som ska hyra bil tillsammans, så bör chauffören som väljs ha fyllt 25 år. Om chauffören är under 25 år, så tillkommer det en extra avgift p.ga. “ung chaufför”.
Biluthyrningsföretaget tar också ut en avgift för varje chaufför som kommer att köra bilen.

Inspektera bilen när ni hämtar den

Inspektera bilen innan ni kör den från hämtstället, både utvändigt och invändigt. Det kan också vara smart att gå igenom bilen med säljaren från biluthyrningsföretaget, så att inga tvister uppstår i efterhand. Att ta bilder eller filma bilen innan ni kör, kan också vara ett gott råd – för att slippa tvister om skador på bilen i  efterhand.

Uppmärksammar ni en skada på bilen innan ni kör, ta kontakt med biluthyrningsföretaget. För att undvika anklagelser när ni lämnar in bilen om repor i lacken, däck, bucklor mm.

Se över hyrbilsföretagets riktlinjer innan ni betalar en deposition

Normalt så vill företaget ha en säkerhet en så kallad deposition, ni betalar den oftast med ett kreditkort. Var noga med att kolla så att det finns en gräns för hur högt ert kort kan debiteras.