Har ni beställt en hyrbil på internet, så kommer ni få en beställningsbekräftelse per e-post. Denna skriver ni ut och tar med er till biluthyrningskontoret. Tillsammans med ert pass, kreditkort och körkort.

Läs villkoren

Innan ni skriver på hyravtalet, läs noggrant igenom vilkoren. Är något oklart? Ta isåfall kontakt med personalen.
Se till att ni vet vad som täcks av försäkringen och vad ni eventuellt kommer att få betala vid händelse av en olycka.

Undersök bilen

Undersök bilen grundligt, både utvändigt och innvändigt i sällskap med någon från personalen. Gå runt hela bilen och se efter skador, repor på lacken, interiörskador mm. Om ni finner en skada på hyrbilen, så ska detta noteras i tillståndsrapporten. Detta för att undvika att ni blir ansvariga för skadan när ni lämnar tillbaka bilen – något som kan bli mycket dyrt.

Kolla även däcken på tecken på skador eller grovt slitage,och glöm inte att se efter att all extra utrustning som ni önskar är på plats innan ni åker. Om det inte finns någon representant från företagt som går igenom bilen med er, ta i sådant fall bilder med er mobilkamera på alla bilens sider samt interiör. Om ni upptäcker skader, notera detta och få en anställd att skriva på ett dokument om att detta är uppmärksammat.

Kontrollera bränsle vilkoren

Förvisa er om att ni vet vilket slags bränsle hyrbilen brukar, och om ni är förpliktigade att fylla på tanken igen innan ni lämnar tillbaka bilen. Bilens kilometermätare ska också noteras på kontraktet både vid avhämtning och returnering.

Bekanta er med bilen

Bli bekanta med instrumenten på hyrbilen som till exempel vindrutetorkarna, blinkljus mm. Ta gärna en liten provtur på parkeringsplatsen innan ni lämnar hyrbilsföretaget.

Bekanta er med de lokala trafikreglerna

Ska ni på semester utomlands med hyrbilen, så är det viktigt att veta de lokala trafikreglerna innan ni sätter er bakom ratten.